Informatie rond mijn artikel

1. Referentie van mijn artikel

Marks, P., Blokland, R. (2007). Brandweerzorg en rampenbestrijding opgebrand? Over de effectiviteit en efficiëntie van complexe besluitvorming. Tijdschrift voor Veiligheid, 6, 20-34.

2. Details van mijn artikel

Titel: Brandweerzorg en rampenbestrijding opgebrand? Over de effectiviteit en efficiëntie van complexe besluitvorming
Auteur/maker: Marks, Peter en Blokland, Robin
Komt uit: Tijdschrift voor Veiligheid - 2007 (6)4 ; p. 20 - 34
Datum: 2007
Uitgever: Den Haag : Boom Lemma Uitgevers, 2007
Genre/Vorm: Artikel
Taal: Nederlands
Bron: Cataloog

3. Korte samenvatting van mijn artikel

In dit artikel wordt er onderzoek gedaan naar de besluitvorming binnen het beleidsveld van de brandweerzorg en de rampenbestrijding. Tijdens rampen of grote ongevallen zijn er soms veel verschillende diensten op de plaats delict aanwezig. Dit vergroot de moeilijkheid om een goede besluitvorming op te stellen want deze diensten hebben andere doelstellingen en ze staan niet met elkaar in contact. Om hun artikel wat kracht bij te zetten hebben Peter Marks en Robin Blokland onderzoek gedaan naar drie projecten. Deze projecten maken duidelijk hoe verhoudingen en verantwoordelijkheden de effectiviteit en de slagvaardigheid van een besluitvorming kunnen beïnvloeden. Deze projecten zijn rechtstreeks verbonden met verschillende modellen die de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt tijdens rampen. Zo worden hier het fasenmodel, stromenmodel en het hedendaagse rondenmodel besproken en bekritiseerd. Op het einde van het artikel geven de auteurs nog enkele aanbevelingen die zeer nuttig zouden kunnen zijn.

4. Bespreking van de auteurs

Peter Marks:

RTEmagicC_Marks-visitekaartje_90851_01.jpg.jpg

Peter Marks is geboren in IJsselstein en leeft al bijna heel zijn leven in Rotterdam. Hij heeft filosofie gestudeerd aan de Vrije universiteit van Amsterdam. Hierna heeft hij ook nog kennis gemaakt met de economie op de Erasmus Hogeschool van Rotterdam. In het huidige leven is Peter Marks een universitair docent bij de opleiding bestuurskunde, faculteit Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Robin Blokland:

robin-blokland.jpg

Robin Blokland is afkomstig uit Feijenoord in Nederland. Hij is een ijverige student geweest want hij heeft maar liefst vijftien jaar gestudeerd. Hij is eerst begonnen aan een bachelor logistiek en economie aan de Hogeschool voor Economische Studies om daarna verder te studeren aan een Universiteit. Op de Erasmus universiteit heeft hij bestuurskunde gestudeerd en afgewerkt. Robin is sinds kort veranderd van job. Hij is nu een waarnemend griffier aan de gemeente Rotterdam. Toen hij mijn huidig artikel schreef was hij een beleidsadviseur kwaliteitszorg van de brandweer Midden – en West-Brabant.

5. Structurele opstelling

De structuur ziet er goed uit. Alle eigenschappen van een goed artikel zijn aanwezig:

  • Er is een klein voorwoord
  • Inleiding is aanwezig
  • Alle titels zijn genummerd
  • Er zijn tussentitels
  • Tabellen en kadertjes zijn aanwezig
  • Er wordt gebruik gemaakt van onderverdelingen
  • Op het einde wordt alles samengevat in een slot
  • Bronnenlijst aanwezig
  • Bronnenlijst is alfabetisch en correct aangebracht

Puntje van kritiek:

  • Pas op de laatste pagina worden de auteurs besproken, ik zou dit eerder in het begin zetten zodat de lezers weten wie ze aan het lezen zijn.